10 november 2019

Lezing
‘De Verborgen Geschiedenis van Nune Ville’

 • Datum: zondag 10 november 2019
 • Locatie: Van Goghkerkje (Papenvoort 2a, 5671 CR Nuenen)
 • Aanvang: 14.30 uur
 • Kerkje open vanaf 14.00 uur
 • Eindtijd: ongeveer 15.45 uur
 • Toegangsprijs: € 10,00 (inclusief consumptie)
 • Vrije plaatskeuze
 • Toegangskaarten zijn verkrijgbaar via:
  • de ticketwebshop van Cultuur Overdag,
  • vanaf 4 oktober op werkdagen tijdens kantooruren aan de balie van Het Klooster (Park 1 , Nuenen),
  • op 10 november bij het Van Goghkerkje (zolang er kaarten beschikbaar zijn, vanaf een half uur voor aanvang van het concert).

Over de lezing

De herdenking van 75 jaar bevrijding was de inspiratiebron om een lezing te organiseren over een bijzonder onderduikverhaal in Nuenen. Het verhaal werd bekend door een publicatie in het cultuurhistorisch tijdschrift van de Nuenense Heemkundekring ‘De Drijehornickels’ (jaargang 25, nummer 3, december 2016).

Onder de schuilnaam Gerard Herman Bonnet zit een jongen ruim driekwart jaar ondergedoken bij het domineesechtpaar Plug. Niemand kent de echte naam van deze jongen. Totdat het boek ‘Van domineeshuis tot Van Goghuis’ verschijnt. De redacteur van het boek, Sophie Verburg, vertelt haar partner -Alfred van Cleef- over het verhaal. Groot is de verbazing als hij het verhaal herkent: het is het verhaal van zijn vader, Jaap van Cleef.

In deze lezing vertelt Alfred over de bijzondere Nuenense geschiedenis van zijn vader, Jaap van Cleef.

Over Alfred van Cleef

Alfred van Cleef

Journalist en schrijver Alfred van Cleef groeide op in Amsterdam. Hij studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en legde zich daarna toe op het schrijven van sociale achtergrondreportages en reisverhalen. Van 1979 tot 1990 publiceerde hij onder meer in NRC Handelsblad, de VPRO–gids,Intermediair, OnzeWereld en de Haagse Post; tevens maakte hij radiodocumentaires en (live)reportages voor de VPRO, VARA, KRO en NOS. Zijn werkterrein zocht hij vooral in het buitenland: zo berichtte hij vanuit bijna alle Europese landen, Benin, Ghana, Togo, Madagaskar, Tonga en Zuid–Korea. Ook schreef hij een reisgids over de Canarische Eilanden.

In 1990 trad hij als algemeen verslaggever in dienst bij NRC Handelsblad waar hij sociale, economische en politieke reportages voor het Zaterdags Bijvoegsel schreef, maar met name fungeerde als reizend buitenlandreporter. Zo maakte hij van 1992 tot 1996 vanuit Bosnië–Herzegovina, Servië en Kroatië reportages over de Balkanoorlogen.

Als schrijver debuteerde Alfred van Cleef met De verloren wereld van de familie Berberović (1994). Daarna volgden Het verdwaalde eiland (1999), Verlangen (2004 ), De verborgen ordening (2010) en Verloren wereld (2014). Behalve in Nederland verschenen zijn boeken onder meer in Duitsland en de Verenigde Staten.

Meer informatie over Alfred van Cleef is hier te vinden.

Speciale aanbieding voor Vrienden van Van Gogh

De stichting De Vrienden van Vincent Van Gogh & Nuenen (hierna Stichting Vrienden Van Gogh) heeft een speciale aanbieding voor haar Vrienden. Iedere Vriend kan een toegangskaart tegen een gereduceerde prijs ontvangen (in plaats van € 10,00 betalen zij slechts € 5,00). Geïnteresseerden kunnen een kaart reserveren door een mail te sturen naar de Stichting Vrienden Van Gogh, te weten: Vrienden@vgvn.nl

De toegangskaart wordt op 10 november 2019 op naam klaargelegd. Let op: u moet zich vooraf per mail bij de Vrienden van Van Gogh hebben aangemeld.

Nog geen Vriend van Van Gogh? Als u vóór 8 november 2019 Vriend wordt, kunt ook u een toegangskaarten voor een gereduceerde prijs ontvangen. Klik hier om uw aanmelding te regelen.

Informatie delen:
%d bloggers liken dit: