10 april 2022

Ensemble ‘Slag ende Stoot’: Die Lente Komt Aen!

Praktische gegevens
Zondagmiddag 10 april 2022
Aanvang: 14.30 uur
Einde (ongeveer): 16.30 uur (incl. pauze)
Zaal open vanaf 14.00 uur
Prijs: € 12,50
Locatie: De Watermolen van Opwetten (Opwettenseweg 203, 5674 AC Nuenen)
Vrije plaatskeuze

Kaartverkoop
Kaarten zijn te koop via deze link. Of gebruik de qr-code. (In beide gevallen komt u bij Ticketkantoor terecht waar u de kaarten kunt bestellen en betalen).

Er worden in verband met de maximale capaciteit van de zaal slechts 50 toegangskaarten verkocht.
Indien nog beschikbaar kunnen op 10 april vanaf een half uur voor het concert bij de zaal ook nog kaarten worden gekocht.

Concert: ‘Die Lente komt aen!’
De koude winter ligt weer achter ons. Er zijn nog wel koude dagen – maar het is duidelijk te zien en te voelen: “Die lente komt aen”! Alles staat in het teken van nieuw leven! De natuur ontwaakt met kleuren en bloemengeuren. En ook de harten ontwaken – tijd voor romances en nieuwe liefdes! En natuurlijk ook tijd om er op uit te trekken en nieuwe avonturen te beleven!
In dit concert trekken we mee met de Middeleeuwse speellieden die na de lange gure winter weer op pad gingen om overal hun muziek te laten horen in kloosters, kastelen, steden en gehuchten. Dat zij op hun wegen veel ter ore kwamen en veel beleefden is een feit. En het is dan ook geen wonder dat zij toen vaak als nieuwsbrengers en boodschappers werden gezien; de mensen van alle rangen en standen hingen dan ook aan hun lippen om de laatste nieuwtjes en roddels te vernemen. En het zouden natuurlijk geen speellieden zijn als zij hun belevenissen niet ook in liederen zouden vatten.
De speellieden van het Middeleeuws ensemble Slag ende Stoot brengen deze muzikale verhalen in dit wervelende concert.

Klik hier om een filmpje van het ensemble te bekijken.

Over ‘Slag ende Stoot’
Het middeleeuwse muziekensemble Slag ende Stoot werd opgericht in oktober 1998. De groep slaagde erin om in korte tijd naam te maken op de grotere- en kleine podia in binnen- en buitenland. De muziek van Slag ende Stoot bleef ook niet onopgemerkt bij de media: diverse radiospecials en interviews in binnen-en buitenland en artikelen in div. bladen zijn in die jaren de revue gepasseerd. Ook werd de groep gevraagd voor diverse projecten, zoals filmproducties, theaterproducties en t.v. documentaires. Slag ende Stoot heeft 3 cd’s en een dvd op haar naam staan.
Slag ende Stoot treedt op in de vaste bezetting van 4 muzikanten.
Meer informatie over het ensemble is hier te vinden.

Over de muzikanten

  • Cora van der Vrande
    Oprichtster, manager, leadzangeres, fluitiste, doedelzak- en draailierspeelster en tekstschrijfster van Slag ende Stoot.
    Cora werd in Rotterdam geboren als telg van een zeer muzikale familie. Ze zong van kleins af aan, had haar eerste solo-optreden op 3 jarige leeftijd, en zong als soliste bij diverse koren. Daarbij schreef zij al vroeg gedichten en liedjes en schreef zij op 12 jarige leeftijd al liedjes voor een jongerenkoor in Rotterdam. Hoewel zang haar grootste passie was, besloot zij na de middelbare school tóch eerst een medische studie te gaan doen, rondde deze ook af en begon een loopbaan in het ziekenhuis. Maar bloed kruipt toch waar het niet gaan kan en zo besloot zij in 1993 alsnog een particuliere klassieke zangopleiding te gaan doen die zij vier jaar later met succes afrondde. Daar zij zich in het bijzonder interesseerde voor middeleeuwse- en oude muziek volgde een specialisatie naar deze muziekstijl waarvoor zij diverse masterclasses volgde en waarbij zij zich verdiepte in de oude talen waarin deze liederen gezongen werden.
    Cora zong o.a. in projecten met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en in projecten met Tom Parker. Trad op als soliste bij diverse concert programma’s, met koren en middeleeuwse muziek gezelschappen. In 1998 richtte Cora de middeleeuwse muziekgroep Slag ende Stoot op, samen met Flip Rodenburg en Bert Ridderbos – beiden bekende muzikanten uit de wereld van folk- en oude muziek.
    Hoewel de vaste bezetting van de groep al jaren uit de huidige muzikanten bestaat, maken de beide mede-oprichters, samen met nog een aantal prof. muzikanten, nog steeds deel uit van het Slag ende Stoot Consort – de speciale projectgroep van Slag ende Stoot.
    Als dichteres, tekstschrijfster en componiste heeft Cora vele werken op haar naam staan.
  • Philip de Goey
    Artistiek leider, arrangeur, schalmei – en fluit speler; vaste muzikant van Slag ende Stoot.
    Multi-instrumentalist Philip de Goey begon op negenjarige leeftijd zijn muzikale loopbaan met het bespelen van de trompet. Twee jaar later begon hij met de klarinet en weer twee jaar later met de hobo. Hiermee studeerde hij af als docerend- orkest- uitvoerend- en improviserend (jazz)-musicus aan het Conservatorium. Hij volgde daarna cursussen en workshops o.a. bij de befaamde hoboïst Heinz Holliger te Bern (CH) en speelde met het Metropole Orkest met Rogier van Otterloo.
    In Varanasi, India, bezocht hij de wereldberoemde Shenaï- speler Ustad Bismillah Khan. Hij speelde verder ook met diverse bekende musici in onder meer India, Pakistan , Irak, Tunesië , Marokko, Spanje, Finland, Duitsland, Frankrijk en Suriname.
    Tot op heden speelde Philip met veel bekende musici en ook speelde hij met de meest uiteenlopende ensembles en groepen. Naast de hobo ontwikkelde hij zich ook op de piano, dwarsfluit, tenorsaxofoon, sopraan- en altsax , Schalmei en de Middeleeuwse dwarsfluit.
    Als componist/arrangeur staan er vele tientallen werken op zijn naam. Verder is hij studiomuzikant voor diverse artiesten en maakte hij vele radio- tv- plaat- en cd-opnames.
  • Alexandros Kyrkos
    Eerste snarist en vaste muzikant van Slag ende Stoot: hij speelt langhalsluit/bouzouki en baglama.
    Alexandros werd geboren in Drama (Griekenland) en woont sinds sinds 1987 in Nederland. Muziek is altijd een fundamenteel onderdeel van zijn leven geweest. Hij studeerde klassiek gitaar aan het Conservatorium in Athene, bij Notis Mauroudis. Tegelijkertijd kreeg hij lessen in pop-rock gitaar van Vassilis Spyropoulos.
    De muzikaal veelzijdige Alexandros speelde met veel bands en orkesten in Griekenland en Nederland, variërend van pop, hard rock, ballades, latin jazz-rock, electro-ambient tot Gothic, Griekse Folk muziek, klassiek en middeleeuwse muziek.
    Alexandros is zowel snarist als singer-songwriter. Zijn hoofdinstrumenten zijn klassiek gitaar en langhalsluit. Daarnaast speelt hij ook elektrische- en akoestische gitaar, piano, keyboard, baglama en tabla. Ook is hij muziekdocent.
  • Bert van de Ven
    Percussionist en zanger. Vaste muzikant van Slag ende Stoot.
    Bert werd geboren in Albrandswaard. Met een zangeres als moeder en via haar ook afkomstig uit een muzikale familie, werd Bert al vroeg geïnspireerd door muziek waardoor hij van kind af aan al deel uitmaakte van diverse koren en als solist aan muziekvoorstellingen en musicals deelnam. Naast geschiedenis, bleek muziek dan ook zijn passie. Hij combineerde zijn studie geschiedenis met klassieke zanglessen aan het koninklijk conservatorium in Den Haag bij Elisabeth Osnabrugge.
    Bert trad aanvankelijk als gastzanger op met Slag ende Stoot en heeft als zodanig zijn medewerking verleend aan de cd Omagen. Later werd zijn talent voor percussie ontdekt en specialiseerde zich daarin. Hij kreeg particuliere percussie lessen van Leon Elias en verdiepte zich specifiek in middeleeuwse en oosterse ritmes. Hij bekwaamde zich verder in een breed scala van percussie instrumenten: landsknechtentrom, djembé, darbuka en toumberleki, davul, bendir, gong- of framedrum, nackers, rigg en trechon.
    In november 2010 speelde hij voor het eerst als percussionist mee met Slag ende Stoot en is hij wat later de vaste percussionist van Slag ende Stoot geworden, waar hij regelmatig ook vocaal zijn inbreng heeft.

Covid-19 maatregelen Check altijd de website voor de laatste status m.b.t. de overheidsmaatregelen i.vm. covid-19.

Informatie delen:
%d bloggers liken dit: