17 september 2019

Stemmen uit de Loopgraven

Praktische gegevens

 • Datum: 17 september 2019
 • Locatie: De Watermolen van Opwetten (Opwettenseweg 203, 5674 AC Nuenen )
 • Aanvang: 14.30 uur
 • Zaal open vanaf 14.00 uur
 • Eindtijd: ongeveer 15.30 uur
 • Toegangsprijs: € 12,50
 • Vrije plaatskeuze; max. 70 plaatsen beschikbaar
 • Toegangskaarten zijn verkrijgbaar via:
  • de ticketwebshop van Cultuur Overdag,
  • vanaf 19 augustus aan de balie van Het Klooster (Park 1 , Nuenen)
  • vanaf een half uur voor aanvang van de voorstelling (indien nog kaarten beschikbaar zijn)

Over de muziekvoorstelling

In deze multimedia voorstelling klinken de stemmen van negen soldaat-dichters uit de Eerste Wereldoorlog. Men leert hen kennen door hun gedichten die op muziek zijn gezet. Gedichten die Franse, Engelse en Duitse soldaten hebben geschreven tijdens hun leven aan het front en in de loopgraven, wachtend op een brief van hun geliefde, tijdens een rit met een van de eerste automobielen langs de frontlijn, over de zang van vogels tijdens een ochtendpatrouille, over het verschil tussen vriend en vijand beseffend dat voor de dood iedereen gelijk is.

Lizet van Beek en John Nuyten hebben de gedichten op muziek gezet. Lizet zingt de liedjes als brieven die de Franse, Engelse en Duitse vrouwen ze aan het thuisfront bezorgd kregen. De liedjes worden ingeleid met een korte uitleg over de dichter en de achtergrond van het gedicht.

Lizet van Beek: Zang, verhalen
John Nuyten: Gitaar, verhalen

Over Lizet van Beek & John Nuyten

Lizet van Beek noemt zichzelf een zingende story-teller met  een  performershart toegewijd aan het vertellen van verhalen  middels muziektheater met  stem en lijf als instrumenten.
Opgeleid aan het Brabants conservatorium en het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen speelde ze met theatermakers als Gerard Luijckenaar, Derek Scott, Joan Grau . Ze maakt ook eigen producties , verzameld onder de naam Productiehuis De Blauwe Hond.  Meer informatie over Lizet is hier te vinden.

In november 2018 speelde Lizet met veel succes bij Cultuur Overdag in de mini-opera Carmen.

John Nuyten begint met gitaarspelen op zijn 15e jaar als leerling bij Benny Ludemann. In 1982 studeert hij af aan Brabants Conservatorium, richting klassiek gitaar. Tijdens de klassieke studie begint John aan geïmproviseerde muziek, volgt workshops bij Niko Langenhuijzen en wordt onderdeel van de Tilburgse jazzscene. Hij speelt met Paul van Kemenade en is een van de oprichters van de improvisatie-NewWave Bigband De Bigbamboozle. Midden jaren 80 tot begin jaren 90 wordt John gitarist bij de Tilburgse Waveband MAM, van Tom America. In de jaren 90 en 2000 is John minder met muziek bezig en meer als jurist en IT-architect binnen het sociaal domein. In 2009 begint een nieuwe muzikale periode. Samen met Pieter Bon (ex-MAMzanger en dichter) maakt hij het CD-project ‘Iedereen Klopt’ en vervolgens ‘International Driv’. In 2015 verzamelt John uit diverse bronnen gedichten, geschreven door soldaten aan het Eerste Wereldoorlog-front. Deze gedichten vormen de basis voor de voorstelling ‘Stemmen uit de Loopgraven’.

Preview

Recensie

Lees hier een recensie over de voorstelling, verschenen in PZC.

Samenwerking Vier het Leven

Deze voorstelling is opgenomen in het programma van Vier het Leven. Informatie over de samenwerking tussen Cultuur Overdag en Vier het Leven is hier te vinden.

Informatie delen:
%d bloggers liken dit: