Nanneke Schaap & David van Ooijen
♦ Donderdag 18 oktober 2018
♦ Locatie: Van Goghkerkje (Papenvoort 2a, 5671 CR Nuenen)
♦ Aanvang: 14.30 uur
♦ Kerkje open vanaf 14.00 uur
♦ Eindtijd: ongeveer 15.30 uur
♦ € 12,50 (incl. consumptie na afloop)
♦ Vrije plaatskeuze
Toegangskaarten zijn vanaf 1 september te koop via de ticketwebshop van Cultuur Overdag (betalen met iDeal) of aan de balie van Het Klooster (Park 1, 5671 GA Nuenen).
Over het concert
Nanneke Schaap (viola da gamba) en David van Ooijen (teorbe) hebben een concert samengesteld waarin de Franse barokmuziek centraal staat.
Het programma in Van Goghkerkje zal onder andere bestaan uit Franse barokmuziek van Marin Marais, Antoine Forqueray, Tobias Hume. Het programma ziet er als volgt uit:
Marin Marais (1656 - 1728) | La Reveuse |
Robert de Visée (ca 1650-1725) | Chaconne (luitsolo) |
Tobias Hume (1569 - 1645) | Captain Hume’s Pavin |
Marin Marais (1656 - 1728) | Suite in g klein: Prelude, Fantasie, Allemande, Plainte, Le Moulinet |
Silvius Leopold Weiss (1687-1750) | Ciacona (luitsolo) |
Karl Friedrich Abel Karl Friedrich Abel (1723 - 1787) | Prelude |
Antoine Forqueray (1671 - 1745) | La Bellemont, Allemande |
Nanneke Schaap – Viola da gamba
Als 13-jarige ontdekte Nanneke Schaap, geboren in Eindhoven, de viola da gamba. Een muzikale liefde die haar nooit meer heeft losgelaten. Ze studeerde bij Wieland Kuijken en behaalde in 1980 haar solistendiploma viola da gamba aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag.
Actief als gambiste, dirigent, organisatrice en docent woonde zij van 1980 tot 2007 in Italië. Vanaf 1993 is zij als hoofdvakdocent viola da gamba verbonden aan de Conservatoria van achtereenvolgens Verona, Parma en tot op heden het Conservatorium van Milaan.
In 1984 richtte zij in Italië de vocale en instrumentale groep Ensemble Barocco op. Zij dirigeerde jaren achtereen de Johannes- en Mattheus Passion van Bach, Oratoria van Händel en vele werken van Palestrina, Frescobaldi, Monteverdi, Telemann en Caldara. Vaak werden concerten gecombineerd met barok dans.
Als gambiste werkte zij met groepen waaronder La Chapelle Royal, Ensemble Jannequin, Ensemble Organum, Les Arts Florissants en Cappella Ducale Venezia. Zij speelde onder andere onder leiding van Philippe Herrewhege, Frans Bruggen, Peter Schreier, Kenneth Montgomery in zalen zoals de Opera van Rome, de Scala van Milaan, het Theater Lirico van Cagliari en Het Concertgebouw Amsterdam.
Nanneke geeft als soliste regelmatig concerten in binnen- en buitenland.
David van Ooijen – Teorbe
David van Ooijen is solist en begeleider op verschillende luiten, barokgitaar, romantische gitaar, jazzgitaar en shamisen, maar hij speelt ook continuo bij diverse ensembles en orkesten.
Hij speelde op de Festivals van Utrecht, Vlaanderen, Wratislawa, Osnabrück, Dubrovnik, Cambrils, Seviqc Brežice, Gijón, Berlijn, Teheran en Nagasaki. Met verschillende ensembles nam hij meer dan 30 CD’s op.
Enkele hoogtepunten uit zijn carrière tot dusver:
- 1998: winnaar van de Vriendenprijs van de Stichting Oude Muziek.
- David’s eerste twee CD’s met altus Sytse Buwalda stonden in 2004 en 2005 lange tijd op de eerste plaats van de klassieke top 50 van de Nederlandse radio.
- 2006: CD-opname met collega-luitist Michiel Niessen waarop alle duetten van de 16de eeuwse luitvirtuoos Terzi staan. Deze opname kreeg wereldwijd uitermate lovende recensies.
- In 2007 speelde David van Ooijen tijdens de doopplechtigheid van Prinses Ariane, dochter van Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima.
- In 2016 speelde David concerten met Europese Barokmuziek, gecomponeerd in China, afgewisseld met traditionele Chinese muziek, in Chongqing, China.
- In 2017 speelde hij verschillende concerten in Mumbai, India, van Nederlandse barokmuziek met violiste Adelina Hassani tot Bollywood songs met een Indiase popband.
Wat is een ‘viola da gamba’?
De viola da gamba is een snaarinstrument is een familie van strijkinstrumenten die haar oorsprong heeft in de gitaar. Het woord is afgeleid van het Italiaanse “viola” (altviool) en “gamba” (been). Het instrument verkreeg zijn huidige vorm in de 16e eeuw. Met name in Engeland waren in de 16e en 17e eeuw gambaconsorten (ensembles van verschillende gamba’s) populair. Vaak wordt gedacht dat de cello zich uit de viola da gamba ontwikkeld heeft. Dit is echter niet waar; de cello en de gamba zijn tegelijkertijd ontwikkeld. Een belangrijk verschil is dat de cello geen fretten heeft en dat de gamba onderhands, en de cello bovenhands wordt gestreken.
Wat is een ’teorbe’?
De teorbe (of: theorbe) is een luit-achtig snaarinstrument met extra bassnaren. Het instrument beleefde zijn hoogtijdagen in de Barok.
Er bestaan veel solostukken voor teorbe (bijvoorbeeld van de Italiaanse componist Johann Kapsberger). Bovenal werd het instrument gebruikt voor zangbegeleiding en als toevoeging aan de basso continuo. In de vroege opera’s van Claudio Monteverdi heeft de teorbe deze rol.
Behalve in Italië werd het instrument vooral populair in Frankrijk als begeleider van airs de cour (wereldlijke liederen die vooral aan het hof werden gecomponeerd).
De Franse hofcomponist Robert de Visée was rond 1700 één van de laatste componisten die zich in de teorbe specialiseerde. In Duitsland overleefde het instrument tot ver in de achttiende eeuw. Elders raakte het na de Barok in onbruik.
Dankzij de opbrengst van de acties van Cultuur Overdag voor het Jan Linders Fonds geldt voor dit concert een verlaagde entreeprijs.