18 september 2022

‘Gitaarmuziek rond Vincent van Gogh’

Praktische gegevens

Zondagmiddag 18 september 2022
Aanvang: 15.00 uur
Pauze (ongeveer): 15.45 uur
Einde (ongeveer): 17.00 uur
Prijs: € 12,50
Locatie: Regenboogkerk (Sportlaan 5, 5671 GR Nuenen)
Vrije plaatskeuze; zaal open va. 14.30 uur

Het concert wordt georganiseerd door Cultuur Overdag in samenwerking met gitaristennetwerk Guitaresque ter gelegenheid van hun 25-jarig bestaan.

Kaartverkoop

Toegangskaarten kunnen worden gekocht via deze link of door gebruik te maken van de QR-code. In beide gevallen komt u op de website van Ticketkantoor, onze partner voor de ticketverkoop.

Op 18 september worden vanaf 14.30 uur aan de deur ook nog kaarten verkocht (bij voorkeur met pin betalen).

Concert ‘Gitaarmuziek rond Vincent van Gogh’

Inspiratie voor het concert is de schilderkunst van Vincent van Gogh. In de 19e eeuw was de gitaar een veel bespeeld en gehoord instrument in de talrijke salons in Parijs waar Van Gogh een frequent bezoeker was. Muziek speelde in zijn leven een belangrijke rol en had invloed op zijn schilderkunst. De klanken van de muziek waren voor hem als kleuren in de schilderkunst. Zijn bekende schilderij Populierenlaan Nuenen noemde hij ook wel een “symfonie in geel”.

Bezoekers worden door klassiek gitarist Frans Brekelmans meegenomen op een muzikale reis die begint aan het einde van de achttiende eeuw en eindigt in de eerste helft van de negentiende eeuw.
Op het programma staan onder meer werken van Bach, Tarréga, Granados, Llobet, Debussy, De Falla en Turina.

Een aantal van deze componisten waren sterk beïnvloed door het impressionisme dat in de tweede helft van de negentiende eeuw tot bloei kwam. Ook Van Gogh werd tijdens zijn leven in Frankrijk zeer sterk beïnvloed door deze nieuwe stroming binnen de kunst.

Voorafgaand aan het concert en in korte intermezzo’s vertelt Van Gogh-kenner Peter van Overbruggen, verbonden aan het Vincentre, over de relatie tussen de muziek en het werk Vincent van Gogh. Daarbij zullen een aantal van de impressionistische schilderijen van Van Gogh worden vertoond.

Het programma

Fernando Sor (1778-1839) Fantaisie élégiaque opus 59
Andante largo – marche funèbre
Francisco Tárrega (1852-1909)Marrieta & Maria
Prelude nr1
Endecha-Oremus
Johann Sebastian Bach (1685-1750)Uit Partita II BWV 1004: Chaconne
Pauze
Miguel Llobet (1878-1938)Cançons Populars Catalanes
Testament d’Amelia / testament van Amelia
Canço del lladre / het lied van de dief
La Filla del Marxant / de dochter die weggaat
La nit de nadal / kerstavond
La Filadora / de spinster
El Mestre / de meester
Joaquin Turina (1882-1949)Fandanguillo opus 36
Manuel De Falla (1876-1946)Homenaje a Debussy
Claude Debussy (1862-1918)Clair de lune
Theo Thomassen (1954)Berceuse

Over Frans Brekelmans

Frans Brekelmans studeerde aan het Rotterdams Conservatorium. Na zijn studie speelde hij onder meer het gitaarconcert van Villa-Lobos, samen met het Rotterdams Conservatoriumorkest o.l.v. Otto Ketting. Hij heeft ook 5 jaar les gehad van Toyohiko Satoh, de beroemde specialist in oude muziek. Naast zijn optredens in binnen- en buitenland, geeft hij ook al meer dan 30 jaar les aan gitaristen op vergevorderd niveau in het klassieke repertoire.
Frans Brekelmans is vermaard om zijn poëtische interpretatie van muziek. Meer informatie over hem is te vinden op zijn website.


Alvast luisteren naar muziek van Frans Brekelmans? Ga dan eens naar Muziekweb voor een aantal korte fragmenten van zijn cd Musica Poetica, of beluister de volgende nummers:

Over Peter van Overbruggen

Na zijn gymnasiumopleiding studeerde Peter van Overbruggen, in 1947 in Nuenen geboren, theologie en Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Nijmegen. In 1973 begon hij als neerlandicus aan het Augustinianum te Eindhoven, waar hij vanaf 1985 conrector en later ook plaatsvervangend rector was.
Hij is onder meer actief als schrijver en redacteur van literair-historische artikelen voor diverse tijdschriften en actief in heemkundevereniging De Drijehornick.
Vincent van Gogh is voor hem een object van studie én een onuitputtelijk bron van inspiratie. Als vrijwilliger/gids bij museum Vincentre deelt hij zijn kennis graag met anderen, maar hij geeft ook lezingen door heel het land.

Informatie delen:
%d bloggers liken dit: