21 oktober 2019

Film ‘At Eternity’s Gate’

Praktische gegevens

♦ Datum: 21 oktober 2019
♦Aanvang film: 14.30 uur
♦ Foyer open voor koffie/thee vanaf 14.00 uur
♦ Zaal open vanaf 14.15 uur
♦ Einde film: ongeveer 16.30 uur
♦ Prijs: € 6,50 (inclusief een kopje koffie/thee)
♦ Locatie: Het Klooster (Park 1, Nuenen)
♦ Vrije plaatskeuze

Toegangskaarten zijn vanaf 12 september te koop op werkdagen tijdens kantooruren te koop aan de balie van Het Klooster (Park 1, Nuenen).

Inhoud film

De film focust zich op de laatste jaren van het leven van Vincent van Gogh (gespeeld door Willem Dafoe) woonachtig in het Franse dorp Auvers-sur-Oise.

Wanneer Vincent in 1886 verhuist, met als doel door te breken als kunstenaar, leert hij een avant-gardistische groep kunstenaars kennen, onder wie Paul Gauguin. Maar Vincent stuit op onbegrip en afwijzingenen vertrekt uiteindelijk naar Arles in de hoop een nieuw bestaan op te bouwen. In zijn zoektocht naar aanvaarding, verliest hij zich echter steeds verder in een wereld van ziekte en depressie.

In ‘At Eternity’s Gate ‘ gaat regisseur Julian Schnabel op verkenning naar de worsteling van Van Gogh om te worden begrepen als kunstenaar.  In de film aandacht voor de relatie van Van Gogh met zijn schilderijen en zijn worsteling met het geloof, met zijn psychische stoornis en met zijn ontwrichtende vriendschap met kunstenaar Paul Gauguin.

Over de film

At Eternity’s Gate is een biografische film uit 2018, geregisseerd door Julian Schnabel. De naam van de film verwijst naar het schilderij Op de drempel van de eeuwigheid van Vincent van Gogh, geschilderd in mei 1890, twee maanden voor zijn dood. Het schilderij is op dit moment eigendom van het Kröller-Müler Museum.

At Eternity’s Gate ging op 3 september 2018 in première op het filmfestival van Venetië. De film kreeg overwegend positieve kritieken van de filmcritici.

Jaar: 2018. Landen: Ierland, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk,  Frankrijk, Verenigde Staten.  Genre: Biografie / Drama. Regisseur: Julian Schnabel. Taal: Engels met Nederlandse ondertiteling.

Acteurs in de film zijn o.a. Willem Dafoe (Vincent van Gogh), Rupert Friend (Theo van Gogh), Oscar Isaac (Paul Gaugain) en Mads Mikkelsen (priester).

Er zijn al zoveel films gemaakt over het leven van Vincent van Gogh – van speelfilm tot documentaire- dat je van goede huize moet komen om daar iets origineels aan toe te voegen. De New Yorkse scenarist en regisseur Julian Schnabel doet dat. Hij is een ‘filmende schilder’.

Regisseur Schnabel maakte voor deze film veelvuldig gebruik van een subjectieve camerastijl met veel gebruik van “point of view” shots, zodat het publiek als het ware door de ogen van Van Gogh kijkt. Hierbij werd gebruik gemaakt van lichtfilters, wijde perspectieven en wazige beelden om de verwarde geest van Van Gogh weer te geven.

At Eternity’s Gate is misschien wel de eerste speelfilm over Van Gogh, waarin het echt over schilderen gaat. Acteur Willem Dafoe speelt een monumentale rol als Van Gogh en leerde van schilder-regisseur Schnabel ook echt schilderen.

Preview

Speciale aanbieding voor Vrienden van Van Gogh

De stichting De Vrienden van Vincent Van Gogh & Nuenen (hierna Stichting Vrienden Van Gogh) heeft een speciale aanbieding voor haar Vrienden. Zij kunnen twee gratis toegangskaarten voor deze film ontvangen. Geïnteresseerden moeten dan een mail sturen naar de Stichting Vrienden Van Gogh, te weten: Vrienden@vgvn.nl

De toegangskaarten voor deze film worden op 21 oktober 2019 op naam voor hen klaargelegd op een speciale balie bij Het Klooster. Let op: u moet zich vooraf per mail bij de Vrienden van Van Gogh hebben aangemeld.

Nog geen Vriend van Van Gogh? Als u vóór 19 oktober Vriend wordt, kunt ook u twee gratis kaarten ontvangen. Klik hier om uw aanmelding te regelen. U kunt voorafgaand aan de film in Het Klooster ook nog regelen dat u Vriend wordt.

Informatie delen:
%d bloggers liken dit: