Zeelandia

‘COUPURE’

Praktische gegevens
Dinsdag 27 februari 2018
Aanvang: 14.30 uur
Zaal open vanaf 14.00 uur
Eindtijd: 16.30 uur (geen pauze)
Prijs: € 12,50
Locatie: Het Klooster (Park 1, Nuenen)
Vrije plaatskeuze

Kaartverkoop
Toegangskaarten zijn vanaf  9 september 2017 te koop:
♦ via de ticketservice van Cultuur Overdag (betalen met iDeal; de bevestigingsmail is uw toegangsbewijs) óf
♦ op werkdagen tijdens kantooruren aan de balie van Het Klooster.

Over de voorstelling
Het theaterstuk gaat over de watersnoodramp van 1953. Het is een fictief dubbelportret – anno nu – van een man en een vrouw die slachtoffer werden van die ramp. Die dag waarop zij haar kind verloor en hij een beslissing nam die hem zijn leven lang zou blij­ven achtervolgen. Het is hen niet gelukt om te vergeten.

Het is al zo lang geleden, die ramp van 1953. Die dag waarop zij haar kind verloor en hij een beslissing nam die hem zijn leven lang zou blijven achtervolgen. Zij hebben beiden verschrikkelijk hun best gedaan dat ene kleine grote stukje uit hun leven te knippen. Om te vergeten of juist niet te vergeten. Het is ze niet gelukt.
Natuurlijk niet. Het leven laat zich niet knippen. En nu ontmoeten ze elkaar bij de bushalte. De man en de vrouw.

Coupure *) werd eerst als locatievoorstelling uitgebracht in een polderlandschap bij Zonnemaire als openingsvoorstelling van Zeeland Nazomerfestival 2002. In 2018 is het 65 jaar geleden dat deze tragische gebeurtenis in Zuidwest Nederland plaatsvond. Het stuk wordt daarom opnieuw geproduceerd.

Idee theaterstuk: Bram Kwekkeboom
Tekst: Heleen Verburg
Regie: Stefan Perceval
Dramaturgie: Alex Mallems
Spel:  Bram Kwekkeboom en Marlies Hamelynck
Vormgeving : Jan Strobbe

*) Letterlijk betekent ‘coupure’ in de waterbouwkunde: een onderbreking in een waterkering.

Over Theaterproductiehuis Zeelandia
Theaterproductiehuis Zeelandia maakt reizende theaterproducties met een Zeeuwse invalshoek en locatietheater op bijzondere plaatsen in het Zeeuwse landschap voor het Zeeland Nazomerfestival, waarvan het tevens organisator is.

Ieder jaar maakt Zeelandia minimaal 5 eigen theaterproducties. Dit zijn theaterproducties met een Zeeuwse invalshoek. Naast gevestigde namen krijgen ook jonge talenten de kans om zich te ontwikkelen binnen het vak. Zij worden hierbij intensief begeleid.

Meer informatie over Zeelandia vindt u op hun website.

De pers over Coupure 
De jonge regisseur Stefan Perceval heeft de Watersnoodramp niet meegemaakt. Hij is er desalniettemin met de prachtig spelende acteurs in geslaagd van Coupure een universeel drama te maken. Ik was geroerd.” (Ria Geluk, gastrecensent, NRC Handelsblad 26-11-2012, 4 sterren)

“Deze twee mensen leven nog, maar de loop van dat leven heeft hun bewegingsruimte sterk ingeperkt. Figuurlijk (…). Ook letterlijk, op het toneel, is die ruimte er niet. (…) Toekijken bij dit spel wordt bijna letterlijk adembenemend.” (Willem Nijssen, Provinciaalse Zeeuwse Courant 24-11-2012)

Interviews in De Nuenense Krant
Ook in Nuenen wonen mensen die de watersnoodramp zelf hebben meegemaakt. Enkelen van hen werden door een verslaggever van De Nuenense Krant geïnterviewd.
Klik op de afbeelding om het artikel goed te kunnen lezen.

Informatie delen:
%d bloggers liken dit: