9 april 2019

Film ‘Django’

Praktische gegevens

♦ Dinsdagdag 9 april 2019
♦ Aanvang film: 10.30 uur
♦ Foyer open voor koffie/thee vanaf 10.00 uur
♦ Zaal open vanaf 10.15 uur
♦ Einde film: ongeveer 12.15 uur
♦ Prijs: € 6,50 (inclusief een kopje koffie/thee)
♦ Locatie: Het Klooster (Park 1, Nuenen)
♦ Vrije plaatskeuze

Toegangskaarten zijn op werkdagen tijdens kantooruren te koop aan de balie van Het Klooster (Park 1, Nuenen).

Toelichting

De in Wallonië geboren en veel te jong gestorven Jean Baptiste Reinhardt groeide op in een woonwagenkamp bij Parijs. Dit verklaart waarom Reinhardt, die al snel de artiestennaam Django kreeg, een grote voorliefde ontwikkelde voor zigeunermuziek.
Een makkelijke jeugd had Django niet, want toen hij achttien jaar oud was, werd hij getroffen door een woest uitslaande brand. Hierdoor moest de populaire artiest een aantal vingers missen. Ook bleef hij de rest van zijn leven kreupel aangezien hij weigerde zijn zwaar gewonde been af te laten zetten.
Gitaarspelen was met deze beperkingen lastig, maar Reinhardt groeide uit tot de vertegenwoordiger van de de swingende zigeunerjazz.
Voor de inhoud van de film is gekozen om slechts een kleine periode uit zijn levensgeschiedenis aan het eind van Reinhardts leven te belichten.

Inhoud film

De film vertelt het verhaal van de in België geboren Franse Sinti-gitarist Django Reinhardt.
In 1943 bevindt Django zich in het bezette Frankrijk en hoewel de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog de zigeuners vervolgen laten ze hem met rust en vragen ze hem zelfs om te komen optreden in Berlijn. In plaats van op het aanbod in te gaan, besluit hij te vluchten naar Zwitserland. Daar brengt hij zijn tijd door in de Savoie, Haut-Savoie en Thonon-les-Bains.

Over de film

Jaar 2017.
Land: Frankrijk.
Genre: Biografie.
Regisseur: Étienne Comar.
Acteurs: Reda Kateb, Cecile de France en anderen.
Taal: Frans, met Nederlandse ondertiteling.

De film is gebaseerd op de roman ‘Folles de Django’ van Alexis Salatko.

De muziekstukken worden gespeeld door de Nederlandse ‘Gipsy jazzgroep Rosenberg Trio’. Het wereldberoemde ‘Rosenberg Trio’ wordt gevormd door de broers Nonnie en Nous’che Rosenberg en hun neef Stochelo Rosenberg. De musici zijn geboren en getogen in Nuenen.

Preview

Informatie delen:
%d bloggers liken dit: