In 2018 is het 333 jaar geleden dat Johann Sebastian Bach werd geboren. Voor Cultuur Overdag aanleiding om drie activiteiten rond deze beroemde componist te organiseren. Deze derde en laatste activiteit wordt een prachtige finale.
BACH OP ZONDAG door Vocaal Ensemble Marcando en instrumentale solisten
♦ Zondag 9 december 2018
♦ Locatie: Kerkelijk centrum De Regenboog (Sportlaan 5, 5671 GR Nuenen)
♦ Aanvang: 15.00 uur
♦ Zaal geopend vanaf 14.45 uur
♦ Eindtijd: (ongeveer) 16.30 uur
♦ € 12,50 (incl. consumptie na afloop)
♦ Vrije plaatskeuze
UPDATE 9 december: via de ticketwebshop zijn geen kaarten meer te koop. Deze zijn alleen nog te verkrijgbaar vanaf een half uur voor aanvang van het concert bij de Regenboogkerk.
Informatie over het concert
Vocaal Ensemble Marcando brengt ter ere van Bach een klinkend programma: cantates, dubbelkorige motetten en koralen. Het koor wordt instrumentaal begeleid door orgel, fluit, hobo en cello. De leiding van het concert ligt in handen van dirigent Paul Gieles.
Na afloop van het concert zijn bezoekers uitgenodigd om samen met koorleden en musici onder het genot van een drankje nog even na te praten.
De prachtige muziek van Bach op de 2e zondag van de Advent is een muzikale opmaat naar Kerstmis. Het programma ziet er als volgt uit:
[pdf-embedder url=”https://cultuuroverdag.nl/wp-content/uploads/2018/11/Programma-Kerstconcert-Marcando-9-12-18-Cultuur-Overdag.pdf” title=”Programma Kerstconcert Marcando 9-12-18 Cultuur Overdag”]
Nieuwsgierig? Kijk en luister naar een korte opname van enkele instrumentalisten, gemaakt tijdens de repetitie voor het concert.
Op weg naar 9 december: tijdens een repetitie
Over Vocaal Ensemble Marcando
Het Vocaal Ensemble Marcando kwam in 1990 tot stand door een fusie van het Nuenens Kamerkoor (opgericht door Martien van Woerkum in 1975) en het Helmondse Round Ensemble. De 22 leden zijn afkomstig uit de regio Nuenen-Helmond-Eindhoven. Het koor voert een klassiek repertoire van geestelijke en wereldlijke muziek uit en treedt regelmatig op in bekende concertcycli in de regio: bij ‘Muziek aan de Markt’ in Bergeijk, Lambertusconcerten in Helmond en Het Oude Kerkje in Waalre. Klik hier voor meer informatie.
Kijk en luister naar een opname van hun jubileumconcert enkele jaren geleden:
Over dirigent en instrumentalisten
Dirigent Paul Gieles was tijdens zijn natuurkundestudie aan de TU/e voorzitter van het Eindhovens Studenten Muziekgezelschap en maakte drie jaar lang deel uit van het Nederlands Studenten Orkest. Hij volgde de SNK opleiding voor amateurdirigenten en studeerde koordirectie aan het Conservatorium in Tilburg.
In 2006 startte Paul het Projectkoor, een koor zonder vaste leden en dat voor elk project opnieuw wordt samengesteld. Klik hier voor meer informatie over Paul en zijn activiteiten.
Organist Gerard Habraken studeerde orgel aan het Brabants Conservatorium en aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel, waar hij met Onderscheiding afstudeerde. In bijna alle Europese landen gaf hij concerten en maakte tal van radio-, televisie-, en CD-opnamen. Als begeleider en continuospeler werkt hij samen met tal van vooraanstaande solisten, koren en ensembles. Als orgeldocent is hij verbonden aan Factorium Podiumkunsten te Tilburg.
Gerard bespeelt regelmatig orgel bij concerten in de Catharinakerk in Eindhoven. Als lid van de programmacommissie Collegium Musicum Eindhoven organiseert hij de mede de wekelijkse concerten van Muziek in de Cathrien. Ook is hij lid van de orgelconcertcommissie van de Heilige Clemenskerk te Nuenen.
Fluitiste Anna Provoost heeft al vele jaren blokfluitles van Carla Franssen op de CKE Muziekschool in Eindhoven. Ze treed regelmatig op in kleine ensembles. Haar favoriet is de basblokfluit. Anna zingt ook in diverse koren, waaronder het Collegium Vocale Eindhoven.
Fluitist Bram Verhaegh begon al op zesjarige leeftijd met blokfluitlessen. Na les te hebben gehad bij Carla Franssen op de CKE Muziekschool in Eindhoven, werd hij aangenomen op de Jong Talent-afdeling van het Tilburgs conservatorium. In 2013 en 2016 won hij de eerste prijs en publieksprijs tijdens de regionale finales van het Prinses Christina Concours in Den Bosch. In 2016 bereikte Bram de Nationale Halve Finale van het concours en kreeg hij een eervolle vermelding uitgereikt.
Hoboïste Ingrid de Graaff is een veelgevraagd in ensembles, orkesten en bij muziekprojecten in de regio. Zij speelt ook regelmatig solo in combinatie met piano, orgel of andere instrumenten.
Celliste Marjan van Randeraat kreeg op tienjarige leeftijd haar eerste cellolessen aan de muziekschool in Nijmegen. Ze studeerde af voor cello aan de Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem en behaalde daarna nog diploma`s voor ensemble- leiding en Docent Muziek Primair Onderwijs. Als cellodocente is ze werkzaam bij diverse muziekscholen o.a. bij het Kunstkwartier in Helmond/Geldrop/Nuenen, waar ze ook een jeugd-strijkensemble dirigeert. Ze begeleidt koren en speelt regelmatig mee met projecten van diverse symfonie- en harmonieorkesten, waarmee ze o.a. concerten gaf in Italië, Tsjechië, Oostenrijk en China.
Edith Blog (1e viool) begon als 4-jarige met pianospelen, geïnspireerd door haar moeder. Op 6-jarige leeftijd leerde ze blokfluit spelen en na haar 9e verjaardag kwam haar grote droom uit: viool leren spelen. Ze studeerde in Utrecht en Maastricht bij Eeva Koskinen en Maarten Veeze. Edith is docent viool bij het CKE Eindhoven (CKE) en dirigent van ‘Strijkorkest040’ (voor kinderen van 7 – 15 jaar. Daarnaast speelt zij regelmatig kamermuziek en is zij concertmeester van Symfonieorkest Eindhoven.
Verder spelen mee: Maarten Visscher (1e viool) en Jan Moraal (altviool). Beiden zijn lid van studentenmuziekvereniging ‘Quadrivium’. Ook kunt u luisteren naar Alicia Janssen (2e hobo).