Impressie busreis Hermitage Amsterdam

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de Russische revolutie uitbrak en de Romanov-dynastie ten einde kwam. Voor de Hermitage in Amsterdam was dit aanleiding om een tentoonstelling te organiseren. Cultuur Overdag inspireerde het tot een reeks van goed bezochte activiteiten rondom het thema ‘Rusland, Romanovs en Revolutie’.

Na eerder een lezing en een filmvertoning georganiseerd te hebben, stond op donderdag 22 juni 2017 een busreis gepland naar de tentoonstelling ‘1917 Romanovs & Russische Revolutie’ in de Hermitage. Aanleiding was een tip van bibliotheek Dommeldal: men liet Cultuur Overdag weten dat leden korting konden krijgen op de toegangsprijs voor de tentoonstelling (die overigens nog te zien is tot en met 17 september 2017).

Op een van de heetste dagen van het jaar verzamelden de deelnemers zich ’s ochtends bij de Clemenskerk in Nuenen. Gelukkig had de bus airco!

Na voor de deur van de Hermitage te zijn afgezet, liep iedereen binnen de kortste keren voorzien van audiofoon, vol aandacht langs de pracht en praal van de vorstelijke Russen. Helaas zag men ook in woord en beeld de gruwelijke neergang van deze wereldvreemde dynastie.Bewust was door Cultuur Overdag alleen de busreis geregeld. Zo kon men in eigen tempo de tentoonstelling en het museum bekijken én had men de vrijheid Amsterdam verder te verkennen. Bezoekers namen bijvoorbeeld nog een kijkje in het dichtbij gelegen Joods Historisch Museum, de Portugese Synagoge, Het Scheepsvaartmuseum, de Botanische tuin of hadden nog een rendez-vous met familie of vrienden in Amsterdam.Het was de eerste keer dat Cultuur Overdag een busreis organiseerde: het was daarom fijn dat de ervaren reiscommissie van de PVGE alle medewerking verleende.

Om 18.30 uur vertrok men weer huiswaarts, voldaan en met veel indrukken over het mooie Amsterdam. Deelnemers kwamen met meerdere voorstellen om zo’n genoeglijk uitje te herhalen!

Enkele reacties van de enthousiaste deelnemers:

Dank voor de goede organisatie van deze mooie dag naar de Romanovs te Amsterdam. Een goede keuze…we hebben twee uur en 20 minuten doorgebracht in het museum. Veel geleerd!! Daarna bezochten we nog het Joods Historisch Museum en de Portugese Synagoge.  Het onweer lieten we voorbijtrekken al etende in een kroeg aan het Waterlooplein. Per saldo: toppie dag!

“Heerlijk om zo relaxt naar de hoofdstad vervoerd te worden, ruim de tijd te kunnen nemen voor museumbezoek, koffie en een lunch. En op de terugreis was er genoeg tijd om ervaringen uit te wisselen. Voor herhaling vatbaar dus!”

Op maandag 23 oktober 2017 sluit Cultuur Overdag de op Rusland geïnspireerde activiteitenreeks af met klassieke muziek: een concert van Trio Estro, Russische musici uit St. Petersburg.  Klik hier voor meer informatie.

Informatie delen:
%d bloggers liken dit: