Impressie lezing ‘Romanovs en Revolutie’

‘Romanovs en Revolutie’

1917:  herdenking 100 jaar Russische Revolutie
De Russische Revolutie was een grootschalige omwenteling in het Keizerrijk Rusland tijdens de eerste decennia van de twintigste eeuw. Zo werd bij de Februarirevolutie in 1917 de tsaar afgezet en uiteindelijk vervangen door een communistische regering onder leiding van Vladimir Lenin. (Bron: Wikipedia).

De lezing ‘Romanovs en Revolutie’ van Rusland & Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar op 28 maart 2017 ging over het leven van en de gebeurtenissen rondom de laatste tsarenfamilie van het Keizerrijk Rusland. Ze schetste gelijktijdig een beeld van Rusland rondom 1900. Zij vertelde gepassioneerd over de politieke gevaren,  intriges,  over godsdienstwaanzin, het ontbreken van een sterke wil bij de laatste tsaar en de invloed van Raspoetin op de tsarina.
Helaas was er na de revolutie van 1917 geen ‘plan B’ om de Russische economie op poten te zetten en een democratie te vormen, ook niet na het communisme van Lenin en Stalin of in de tijd van Gorbatsjov.

Ter Haar reflecteert aan het einde van haar lezing nog over berichtgeving in het Westen. Ze constateert met spijt dat soms een eenzijdig beeld over Rusland wordt gegeven terwijl gewerkt zou moeten worden aan het slaan van een brug tussen Oost- en West-Europa.

Het was een goed bezochte en interessante lezing. Marie-Thérèse ter Haar wist de aandacht van het publiek goed vast te houden: ze vertelde boeiend. Haar verhaal werd ondersteund met foto’s over de Romanov-familie, Raspoetin en mooie paleizen uit St. Petersburg.

Na afloop van de lezing konden bezoekers nog een brochure meenemen met informatie over activiteiten van de  Rusland Academie.

Marie-Thérèse ter Haar studeerde Russisch en Ruslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Al in de communistische tijd verbleef ze veelvuldig in Rusland en ze maakte er ook het einde van de Koude Oorlog mee. Tegenwoordig is ze nog zo’n vijf maanden per jaar in Rusland en volgt de ontwikkelingen daar op de voet.

[soliloquy id=”3039″]

 

Deze lezing was mogelijk dankzij een bijdrage van  het Prins Bernard Cultuurfonds  via de kunstvoucher van Kunstkwartier en met medewerking van bibliotheek Dommeldal.

Informatie delen:
%d bloggers liken dit: