Over tweestrijd (inzending 9)

Dit verhaal is een inzending voor de verhalenwedstrijd 2021, georganiseerd door Cultuur Overdag in het kader van de Boekenweek 2021 met als thema ‘Tweestrijd’.

VERRAAD

door Lia van Heugten (Mierlo)

Haar ademhaling gaat snel, het zweet staat op haar voorhoofd. Wat als haar vermoeden klopt? Wil ze het wel weten? Kan ze het aan?

Als je moeite hebt met kiezen, kies dan voor de waarheid, is haar als kind geleerd.

Ze hoort de muizen knagen aan de schoenendoos. Ze willen eruit. Voorzichtig maakt ze het openingetje tussen de takken wat groter en gluurt naar de bungalow.

Ze kwam die bewuste middag wat vroeger thuis. Had ze dat telefoongesprek maar nooit gehoord. Het laat haar niet los, iedere minuut van de dag dreunt het verraad door haar hoofd ; Cor? Kun jij zaterdag over twee weken? Ik heb een bungalow op het oog in Heesselt, aan de Waal. Waalbanddijk 7. Zal ik dan boeken? Ik kan niet wachten tot je in mijn armen ligt. Ik regel het schat.

Inwendig kookt ze van woede. Haar huwelijk is in slaap gesukkeld, de lol is er af. Wat ze ook probeert; Jos bekijkt haar niet eens. Maar dat haar man vreemd gaat met haar hartsvriendin Cor, is een klap in haar gezicht. Dat is verraad op het hoogste niveau!

‘Ik kan morgen met een collega mee op de boot, een weekendje vissen op de Waal’ had hij aangekondigd: ‘Is geen probleem toch?’ Haar stem had ver weg geklonken: ‘Nee, natuurlijk niet, veel plezier.’ Diezelfde middag had ze Cor gebeld: ‘Zin om te gaan statten zondag middag? Het is koopzondag in Eindhoven.’ Ze hoopte vurig dat Cor ja zou zeggen, maar dat gebeurde niet: ‘Ik kan onverwacht mee naar de musical Soldaat van Oranje, een andere keer graag.’ Haar hart bevroor ter plekke.

Haar bestie, met wie ze al jaren lief en leed deelt, waar ze alles, maar dan ook echt àlles aan kan vertellen, met hààr Jos? Die gedachte is onverdraaglijk. Zou Cor daartoe in staat zijn? Jos is een ander verhaal, ze zijn van elkaar vervreemd. Ze kan er geen vinger op leggen, iets klopt er niet, maar wat? Zelfs haar huwelijksproblemen heeft ze aan Cor verteld. Heeft Cor die wetenschap gebruikt om haar Jos te versieren?

Ze rilt..Ze raapt een tak op en slingert die nijdig tegen zijn auto; klootzak waarom uitgerekend met mijn beste vriendin?

‘Ik moet de waarheid weten, anders word ik gek’. Ze schrikt van haar eigen stem, ze heeft zich nog nooit zo verloren gevoeld. Zachtjes huilend, gluurt ze nogmaals door de takken en ziet tot haar opluchting dat er een klepraampje open staat. Een gelukkig toeval.. Ze sluipt er naar toe en verbergt zich achter een miezerig sparretje dat zwaar tegen het huis aanleunt. Met bevende handen haalt ze de eerste muis uit de doos. Haar hand wringt zich door de smalle opening van het raampje naar binnen en ze laat het diertje los. De twee anderen volgen snel. Zo, dat klusje is geklaard. Nu is het wachten op het ijselijke gegil van Cor. Ze kent die noodkreet uit duizenden, dan heeft ze 100% zekerheid. Ze heeft geluk, 5 minuten later gaat het licht aan. Ze herkent de zware tred van Jos. ‘Cor! Kom eens vlug kijken, d’r zitten hier 2 muizen.. En d’r zwemt er verdomme ook nog een onder in de wc pot.’ Ze hoort voetstappen dichterbij komen en een vreemde mannenstem klinkt: ‘Getverderrie, doe vlug de deur dicht zodat ze niet naar binnen kunnen en trek aub die wc door!.’

Ze is met stomheid geslagen. Opluchting en teleurstelling vechten om voorrang.  Ze weet niet of ze moet huilen of lachen. Ongelofelijk! Cor blijkt een vent en haar Jos valt op mannen?! En precies waarom heeft hij haar dat nooit verteld?

Informatie delen:
%d bloggers liken dit: