Terugblik 17 oktober 2019

Virtuoos jong muzikaal talent in het Van Goghkerkje

Donderdagmiddag 17 oktober jongstleden: een dertigtal bezoekers luisterden in de intieme sfeer van het Van Goghkerkje geboeid naar een optreden van twee jonge muzikale virtuozen uit Letland: pianist Liza Terentjeva en cellist Dmitry Drobko. Zij gaven een populair-klassiek concert op uitnodiging van Cultuur Overdag in samenwerking met Stichting Muzikale Oktober Best (MOB).

Liza Terentjeva en Dmitry Drobko

Liza en Dmitry werden door Olga van der Pennen met veel enthousiasme in het Van Goghkerkje gepresenteerd. De van origine Russische Olga, zelf pianist en componist, is o.a. programmadirecteur bij stichting MOB en slaagt erin regelmatig een keur van (buitenlands) muzikaal talent naar onze regio te halen.

Aanwezigen genoten deze middag met volle teugen. Het virtuoze pianospel van Liza (zowel solo als in duo met Dmitry) en de prachtige sonore klankkleur die Dmitry aan zijn cello wist te ontlokken maakten het luisteren tot een waar feest.

Als hommage aan Chopin (17 oktober was zijn 170ste sterfdag) begon Liza met een Impromptu van deze componist. Daarbij dansten haar vingers als het ware moeiteloos over de toetsen zonder ook maar enigszins in te boeten op expressie, frasering en dynamiek; aspecten die het verschil maken tussen een middelmatig stuk muziek en een geweldige vertolking. Luisteraars herkenden een groot pianotalent.
Daarna was het de beurt aan het romantisch repertoire. Liza en Dmitry brachten samen enkele mooie stukken van Schumann en Schubert, gevolgd door een ingehouden vertolking -mede door het expressieve cellospel van Dmitry- van De Zwaan uit het Carnaval der Dieren van Saint-Saëns.

Dat Liza een breed geschoold pianist is, werd duidelijk door het met aanstekelijke enthousiasme spelen van een aantal jazzy composities van eigen hand. Onder haar artiestennaam Betty Terens is ze namelijk ook professioneel jazzpianiste.
Samen met Dmitry werden hierna vier mooie composities van Gershwin gespeeld, waaronder de evergreens Summertime en I’ve got Rhythm,

Nogmaals ter gelegenheid van Chopins sterfdag sloot Liza het concert af met een expressieve vertolking van een van zijn prachtige walsen.

Vanzelfsprekend werden beide artiesten door de toehoorders bedankt met een gul en lang applaus. Blije solisten en blije toehoorders gingen met de muzikale belevenis nog in de oren tevreden huiswaarts. 

Bekijk hieronder een foto-impressie van het concert en de video-opnames die Cultuur Overdag mocht maken (met dank aan Annette Stevens).

[soliloquy id=’6247′ type=’gutenberg’]
Informatie delen:
%d bloggers liken dit: