Terugblik concert Agnes Bergmeijer

Succesvol matineeconcert in het Van Goghkerkje

Dit seizoen organiseert Cultuur Overdag iedere derde donderdagmiddag van de maand een matineeconcert in het Van Goghkerkje. 20 September 2018 was het eerste concert: Agnes Bergmeijer, begeleid door pianist Mike Roelofs, zong liedjes van de Franse chansonnière Barbara.  Zij was vanaf de jaren 60 tot ver in de jaren 90 zeer populair. Haar liedjes gaan over de dood, de liefde, haar jeugd, verlangen, vergankelijkheid.

Velen konden genieten van een aangrijpende middagvoorstelling. Lees hieronder het verslag van een van de vrijwilligers die het concert organiseerden.

AGNES BERGMEIJER ZINGT NEDERLANDSTALIGE LIEDJES VAN CHANSONNIERE BARBARA

“Donderdagmiddag 22 september ging Cultuur Overdag van start met de eerste maandelijkse muziekuitvoering die dit seizoen op iedere derde donderdag van de maand zal plaats vinden in het Van Goghkerkje. Het was een nieuwe activiteit voor Nuenen en ook voor Cultuur Overdag.

Als Cultuur Overdag waren we er bijzonder trots op dat zij voor de opening Agnes Bergmeijer te gast had. Zij is immers opgegroeid in Nuenen. Op haar 17de ging ze naar de Toneelacademie en ontwikkelde tijdens haar studie een voorliefde voor de chansons van de Franse chansonnière Barbara.

Door de gevoelige, levendige en toch uitermate scherpe vertalingen naar het Nederlands door Peer Wittenbols sprak ieder lied boekdelen. Bovendien waren de titels en onderwerpen van de liedjes, heel herkenbaar voor eenieder.

Gefocust en geconcentreerd hoorde en zag je Agnes zich helemaal inleven in de tekst van ieder lied, bijna iedereen werd geraakt. Haar zuivere en heldere, maar ook krachtige stem galmde door het Van Goghkerkje. In een hoog tempo rolden haar woorden door de ruimte. Fijngevoelige, poëtische teksten die nog lang bleven inwerken:

De zwarte dagen, De gouden dagen
De zwarte dagen,  De gouden dagen
Je moet ze verdragen, Zo zonder te vragen
Wanneer ze dagen, Jouw gouden dagen

De teksten van liedjes, zoals Mijn Jeugd, De Zwarte dagen, Deze Morgen, Veiling, Als ik dood ga aan de dood, De Eenzaamheid, Amsterdam Centraal…..ze waren allemaal ontroerend mooi!

Tussen de liedjes door vertelde Agnes over haar persoonlijke herinneringen, ervaringen en associaties met het lied.
Als toegift zong zij uitbundig een treffende Franse chanson.

De verrassende arrangementen van pianobegeleider Mike Roelofs leverden zeker een grote bijdrage aan het onbetwiste succes van deze sfeervolle luistermiddag.

Na afloop konden de bezoekers hun belevingen delen met Agnes, Mike en haar familie en vrienden, onder het genot van een lekker glaasje. Ook kon er een cd worden gekocht, inclusief een bijlage met de teksten.
De reacties van de bezoekers zijn unaniem lovend. Het volgende matineeconcert is op donderdagmiddag 18 oktober. We hopen op net zo’n succes.”

Ps.: In de volgende uitgave van ‘Zó Nuenen’ wordt een groot artikel gewijd aan de carrière van Agnes Bergmeijer.

Informatie delen:
%d bloggers liken dit: