Terugblik concert Franse Barokmuziek

Prachtige barokmuziek van Cultuur overdag in het van Goghkerkje

Op donderdagmiddag 18 oktober had Cultuur Overdag weer een mooie muziekvoorstelling in het van Goghkerkje. De tweede in een reeks van zeven.

Lees hier wat één van onze vrijwilligers schreef over het concert.

“Deze keer traden op de gambiste Nanneke Schaap en de teorbespeler David van Ooijen. Ze bespeelden twee heel verschillende instrumenten, beide ontstaan rond 1600.
De Teorbe is een luit , die lichte klanken voorbrengt en de Viola da gamba is een 7-snarig instrument met een enorm hoog/laag bereik en diepe klanken. Er is weinig muziek geschreven voor de viola da gamba. Bekende stukken zitten in de Matheus-en Johannes Passion. Nanneke Schaap heeft ze regelmatig in deze muziekuitvoeringen mogen spelen in Rome en Milaan.
De barokmuziek die we deze middag konden beluisteren kwam heel goed tot zijn recht met deze instrumenten en de mooie akoestiek in het sfeervolle van Goghkerkje.

Het optreden begon met een droomliedje van Marais, waarna diverse mooie barokwerken volgden. Nanneke en David speelden afwisselend solo of in samenspel met elkaar, waarbij de twee musici elkaar prachtig aanvulden. Voorafgaand aan een nieuw muziekstuk vertelden zij op luchtige wijze over het ontstaan of de betekenis van de compositie.
Het publiek kon genieten van de muziek van verschillende Franse barokcomponisten waaronder Marais en Forqueray, die verbonden waren aan het hof van Lodewijk de 14e, de Zonnekoning
Nanneke en David speelden vol passie, waarbij met name goed zichtbaar was hoe inspannend het spelen op een gamba is.

De muziekmiddag eindigde met een samenspel waarbij de muziek van Forqueray “La Bellemont, Allemande” werd opgedragen aan de vrijwilligers van Cultuur Overdag, die deze middag het publiek hadden laten kennismaken met de voor velen onbekende instrumenten.

Een aantal reacties: “Wat een mooie muziek en dat zomaar op een donderdagmiddag”, “Geen traditioneel klassieke muziek door de bijzondere instrumenten”. “Wat een kwaliteit”.

Er was een belangstellend publiek, waarvan enkelen ook zelf musiceerde. Veel waardering ook voor Cultuur Overdag die  complimenten kreeg voor hun gevarieerde programma. ”

Bekijk ook een aantal foto’s van het concert, gemaakt door Marleen Houben.

[soliloquy id=”4850″]

 

Informatie delen:
%d bloggers liken dit: