Terugblik ‘Coupure’

Aangrijpend toneelstuk ‘Coupure’ van Zeelandia

Cultuur Overdag had met de voorstelling Coupure opnieuw iets bijzonders in huis gehaald: een fictief dubbelportret van een man en een vrouw – anno nu – die slachtoffer werden van de watersnoodramp in Zeeland en West-Brabant.

Theaterproductiehuis Zeelandia produceerde deze aangrijpende voorstelling oorspronkelijk voor de vijftigjarige herdenking van ‘de Ramp’. Het stuk werd destijds als locatievoorstelling uitgebracht tijdens het Zeeland Nazomerfestival 2002. Nu is het stuk in reprise genomen en reist door het land. Op 27 februari jongstleden speelden ze in Nuenen. De hoofdrolspelers van toen, Bram Kwekkeboom en Marlies Hamelynck, speelden ook nu weer. Met minimale middelen maar met een grote intensiteit wisten ze het publiek te raken met hun spel. De oerschreeuw van de vrouw waarbij ze de naam van haar dochter uitschreeuwde liet een rilling door het publiek lopen.

In verband met een condoléancereceptie in Het Klooster was het helaas niet mogelijk na afloop in de foyer van Het Klooster nog even na te praten. De acteurs namen gelukkig in de theaterzaal nog de tijd om met diverse bezoekers even stil te staan bij hetgeen gehoord, gezien en beleefd was.

Mistflarden drijven over het water. Er heerst een beklemmende stilte. Twee oudere mensen staan op het smalle plankier op het schot dat de coupure in de dijk afsluit van het altijd dreigende water. Ze zwijgen en kijken voor zich uit. Hij met een koffer en zij met een geweer. Ze wachten op de bus, als die ooit komt. Er ontwikkelt zich voorzichtig een gesprek. Hij heeft een koffer bij zich, omdat hij zogenaamd naar zijn dochter in Australië wil. Zij heeft een geweer om ‘de schuldigen te straffen’. Het is 65 jaar geleden. Langzaam wordt duidelijk wat zich toen heeft afgespeeld.
Hij was destijds havenmeester, voelde zich machteloos en trok zich terug op zijn zolderkamer. Nog steeds voelt hij zich daar schuldig over. Zij zat met haar dochter van 10 op de bovenverdieping van hun huis, opgesloten door het water. Het huis bezweek en verdween in de golven. Het verlies van haar dochter is nog even intens als 65 jaar geleden.

Interviews in De Nuenense Krant
Ook in Nuenen wonen mensen die de watersnoodramp zelf hebben meegemaakt. Enkelen van hen werden door een verslaggever van De Nuenense Krant geïnterviewd.
Klik op de afbeelding om het artikel goed te kunnen lezen.

 

Informatie delen:
%d bloggers liken dit: