terugblik ‘magische filmmuziek’

Prachtige filmmuziek in van Goghkerkje

In het tijdperk van de stomme film was muziekbegeleiding in de bioscoop – vaak een piano –een gebruikelijk onderdeel van de voorstelling. En het was aan de pianist hoe deze dat invulde. Na introductie van de geluidsfilm werd de soundtrack zoals dat heette een essentieel onderdeel van het geheel zoals de regisseur dat bedoelde. Veel daarvan werd en wordt nog steeds voor een film zelf gecomponeerd, vaak ook worden mooie klassieke werken gebruikt. Beide altijd als ondersteuning van het beeld of de dramatiek van het verhaal.

De klassiek geschoolde pianiste en zangeres Carolien Devilee bracht uit de grote beschikbare hoeveelheid mooie filmmuziek een aantal “magische” (zoals ze het zelf noemt) nummers samen in een prachtig luisterprogramma. Ze bracht deze muziek ten gehore in het kader van de serie Matineeconcerten door Cultuur Overdag op donderdagmiddag 24 januari 2019 voor een ademloos toehorend publiek in het van Goghkerkje.

Carolien speelde met veel gevoel en expressie mooie pianoarrangementen. Er kon bijvoorbeeld geluisterd worden naar bekende nummers, zoal ‘Send in the Clowns’ (film: ‘A little night music’) en ‘Tonight, Tonight’ (film: ‘West Side Story’).  Maar er was ook een aria uit de bekende Goldberg variaties van J.S. Bach, die aan het indringende verhaal van de bekende film ‘Silence of the Lambs’ een extra emotionele lading gaf.

Met haar mooie stem zong Carolien ook enkele nummers, onder andere de bekende song ‘Starry, Starry night’, gebruikt in de soundtrack van de film ‘Loving Vincent’. Dit keer wel heel toepasselijk in de mooie ambiance van ons eigen Nuenense van Goghkerkje. Voor solisten als Carolien of voor kleine ensembles is de intieme sfeer van het historische kerkje ideaal om hun talent goed tot zijn recht laten komen. Bij Carolien is dat meer dan gelukt, getuige ook het langdurig applaus van het publiek na de voorstelling.

Foto’s en filmopnames: Annette Stevens.

Informatie delen:
%d bloggers liken dit: