Terugblik mini-opera ‘Carmen’

Bizet’s opera ‘Carmen’ in briljant zakformaat

Klassieke opera’s zijn voor veel mensen een hele zit. Vaak niet goed te volgen aria’s en koren, niet in het minst door de voor velen vaak vreemde taal. Verhaal, achtergrond en muzikale vormgeving gaan dan grotendeels voor hen verloren en de opera verliest onnodig publiek. Dat moet en kan anders, dachten de muzikale rasartiesten Lizet van beek en Doré van Deijck. Ze bedachten het concept ‘mini-opera’.

Op donderdagmiddag 22 november jl. konden zo’n 40-tal bezoekers in het intieme van Goghkerkje in Nuenen genieten van de manier waarop beide dames de opera Carmen van Bizet volgens dat stramien vorm hebben gegeven. Doré met mooi ondersteunend en vaak ook verrassend mooi solo pianospel, Lizet als vertelster en zangeres. En dat alles gewoon in het Nederlands.

Voorafgaand aan de opera was er een korte toelichting. Doré vertelde over leven en werken van Bizet binnen de historische en culturele context van zijn tijd, de tweede helft van de 19de eeuw. In kort bestek maar zeer informatief. Lizet gaf vervolgens een toelichting op het ontstaan, verhaal en muzikale karakteristiek van de opera Carmen.
In de daaropvolgende korte pauze werd er een klein decor met attributen tevoorschijn getoverd, inclusief passende kostumering. Wat volgde was een feest voor oog en oor. Lizet ‘vertelde’ de opera Carmen in korte met veel expressieve gebaren ondersteunde verhalen. Deze eindigden steeds met mooie aria’s en soms ook ‘duetten’ die ze met razendsnelle rolwisselingen geloofwaardig wist te brengen. Ze liet daarmee zien niet alleen een vakkundige zangeres te zijn maar ook het acteursvak grondig te beheersen.
Zo wisten beide artiesten in het bestek van een uur het publiek de essentie van de opera Carmen in zowel de verhaallijn als de muzikale facetten te laten beleven. Geen geringe prestatie, waarvoor ze dan ook na afloop met een gul applaus werden beloond.

Het muzikale duo heeft ook andere opera’s en muziektheaterstukken in hun mini-concept vormgegeven. Maar wat ze donderdagmiddag bij Cultuur Overdag voor het voetlicht hebben gebracht, smaakt in elk geval naar meer.

[soliloquy id=”4956″]

Fotograaf: Petra van Laarhoven

 

 

Informatie delen:
%d bloggers liken dit: